Een efficiënter verkiezingsproces, ook voor kleinere gemeenten

Ook kleinere gemeenten moeten tijdens verkiezingen gebruik kunnen maken van de nieuwste software en het hun stembureauleden en zichzelf zo gemakkelijk mogelijk maken. Met die gedachte besloot Marica Kruishaar, projectleider Verkiezingen van de gemeente Ermelo, de overstap naar onze verkiezingensoftware te onderzoeken. “Waarom kunnen kleinere gemeenten niet optimaal genieten van slimme toepassingen?“, dacht ze. 

Luchtfoto van Ermelo

De gemeente Ermelo werkte al samen met Shift 2 (voorheen Procura) voor de inrichting en aankleding van de stembureaus en het leveren van essentiële materialen, zoals stembiljetten, stempassen en kandidatenlijsten. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 maakte Ermelo naar tevredenheid gebruik van  onze verkiezingen applicatie en het portaal voor stembureauleden. "De MijnStembureau app werd door omstandigheden nog niet gebruikt, maar dat gaat bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 16 maart 2022 wél gebeuren", zegt Kruishaar.

Portaal

Met de verkiezingenoplossing van Shift2 kunnen gemeenten het hele verkiezingsproces voorbereiden en de planning bewaken: van het versturen van brieven naar stembureauleden tot en met het presenteren van de uitslag. En dat voor alle verkiezingen: voor de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten, waterschappen, gemeenteraden en het Europees Parlement. Marica is erg te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van het portaal. “Het is zeer intuïtief, waardoor je er snel vertrouwd mee raakt. Dit is echt zo’n systeem dat je niet vaak gebruikt, maar elke keer als je het opstart meteen onder de knie hebt. Zeker als je ervoor zorgt dat je het bij het eerste gebruik goed inregelt en de basis goed is.” Ze geeft een voorbeeld van hoe het portaal het verkiezingsproces efficiënter maakt: “Stembureauleden kunnen heel eenvoudig hun beschikbaarheid aangeven. Dat is voor ons direct zichtbaar en levert in de planning een aanzienlijke tijdswinst op. Voorheen ging het doorgeven en de bevestiging telefonisch en dat nam gewoon meer tijd in beslag.”

Snelle hulp

Als de medewerkers van de gemeente Ermelo er toch zelf even niet uitkomen, dan kunnen ze snel schakelen met Shift2. “De ondersteuning door Shift2 is perfect. Als we ergens mee zitten, is het contact snel gelegd en de oplossing snel voorhanden.”

Geïnteresseerd?

Wil jij weten wat Shift2 voor jouw gemeente kan betekenen tijdens verkiezingen? 

Neem dan contact met ons op