Visie op Common Ground

De Common Ground-initiatieven voor Nederlandse gemeenten richten zich op het moderniseren en flexibiliseren van de gemeentelijke informatievoorziening. De kern van deze aanpak omvat het scheiden van data van werkprocessen en applicaties, waarbij gegevens direct bij de bron worden bevraagd in plaats van veelvuldig gekopieerd en opgeslagen. De belangrijkste uitgangspunten zijn:

 1. Gegevens worden uniform gemaakt.
 2. API's worden gebruikt voor gegevensuitwisseling.
 3. Er wordt gewerkt met een gemeenschappelijke integratielaag.
 4. Data blijven in de bron.

In de kern gaat het bij Common Ground hierom: een hervorming van de gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier om te gaan met gegevens. Zo koppelen we data los van werkprocessen en applicaties. En we bevragen data bij de bron, in plaats van ze veelvuldig te kopiëren en op te slaan. Met de herinrichting van de informatievoorziening kunnen gemeenten hun dienstverlening en bedrijfsvoering ingrijpend verbeteren. Dat stelt gemeenten in staat om op een moderne en flexibele manier in te spelen op maatschappelijke opgaven.

"Om verdere digitalisering van de overheid mogelijk te maken, hebben we ook een modernere opzet nodig van de overheidsarchitectuur. 

Common Ground is niet alleen in technisch zin essentieel voor onze digitale toekomst. Juist ook realisatieprincipes als samen organiseren en open source zullen innovaties en betere marktwerking faciliteren. 
Oftewel: Common Ground is onderdeel van onze strategie en verdere modernisering van ons portfolio en business model. 

Wij zijn niet voor niets initiatiefnemer van vrijBRP. Het eerste softwareproduct voor basisregistraties die open source beschikbaar is voor Nederlandse gemeenten. En ook het eerste systeem voor een kernproces wat door een bestaande leverancier vrij gegeven is als open source. In onze geschiedenis zitten al meerdere momenten waarop wij de grondlegger waren en dat is met vrijBRP weer zo. 

Wij geloven dat markt en overheid anders moeten gaan leren samen te werken en daarom geloven wij in Common Ground."

Mike de Ruiter, managing director

Common Ground heeft in korte tijd veel draagvlak en naamsbekendheid gekregen bij gemeenten, andere overheidsorganisaties en marktpartijen. Inmiddels zijn er verschillende teams begonnen met het ontwikkelen van toepassingen volgens de principes van Common Ground.

Wist je dat vrijBRP, ons initiatief, de zilveren status heeft op het portfolio van Common Ground? Bekijk het totale portfolio.

Welke stappen hebben wij al gezet?

Open Source

 • De vrijBRP balieapplicatie en back-end zijn open source beschikbaar gesteld
 • Onze website oplossingen zijn gebaseerd op het open source platform Drupal

Samen organiseren = Community

 • Wij hebben een community platform voor al onze klanten waar kennis en middelen gedeeld worden.
 • Als wij add-ons in opdracht bouwen voor onze software, dan geven wij niet vrij beschikbaar voor al onze klanten
 • Voor elke productlijn hebben we een communitypanel die actief de roadmap kan meebepalen

Open integraties

 • Al onze productlijnen ondersteunen de standaard integraties, zoals StUF koppelingen en API's
 • Wij hebben een open product principe, waardoor alle producten open gekoppeld kunnen worden met systemen van derden, de klant bepaald
 • Als Shift2 dragen wij actief bij aan de ontwikkeling van nieuwe integraties en standaarden.
 • We zijn mede-bouwer van de Commonground Gateway, het open source portaal om integraties te definieren en te routeren

Onze cloud opzet is Haven proof

Binnen de hosting van onze oplossingen hebben we de Haven standaard geïmplementeerd en verstevigd met elementen uit onder andere de CIS benchmark, Zero Trust en het  DigiD assesment. Deze opzet vormt de blauwdruk voor nieuwe initiatieven en een aantal van onze kernproducten maakt reeds gebruik van deze opzet in productie.

Compliancy, security en privacy

Privacy en security zijn integraal meegenomen in het ontwerp en worden geborgd door het werken volgens de ISO 27001 (Informatiebeveiliging) en ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) processen met een passende scope “Het ontwikkelen, verkopen, implementeren, hosten en beheren van webapplicaties”.

Als je kiest voor Shift2

Als je kiest voor Shift2, kies je niet alleen voor een partner die elke dag streeft naar het verbeteren van de digitalisering van de overheid. Je kiest ook voor een partner die snapt dat vernieuwing en verandering nodig is. De Common Ground principes omarmen is voor ons geen marketing, het is evident onze strategie. Niet alleen in technische doorontwikkeling, maar ook in de doorontwikkeling van onze modellen. Wij passen Common Ground echt toe en dragen actief bij, omdat we snappen dat markt en overheid op een vernieuwde manier moeten gaan samenwerken. Wij zijn in beweging, samen met jullie! Wij zijn Shift2.

Lees ook onze artikelen...