Digitale formulieren: keep it simple

Hoe zorg je ervoor dat je digitale formulieren zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk zijn ingericht? Consultant Frits Karskens legt het uit in deze blog.

Een formulier is een essentieel onderdeel van digitale dienstverlening, maar het kan snel overweldigend worden als het te complex is opgesteld.

Hierbij geef ik enkele tips om ervoor te zorgen dat formulieren eenvoudig én gebruiksvriendelijk blijven:

  1. Minimaliseer het aantal velden: beperk het aantal vereiste velden tot een minimum. Vraag alleen informatie die echt nodig is. Lange formulieren met veel verplichte velden kunnen gebruikers ontmoedigen en hun ervaring negatief beïnvloeden.
  2. Gebruik duidelijke labels en instructies: zorg ervoor dat elk veld een duidelijk label heeft dat de gebruiker precies vertelt welke informatie er wordt verwacht. Geef ook duidelijke korte instructies en voorbeelden waar nodig, zodat gebruikers direct begrijpen wat er van hen wordt gevraagd.
  3. Gebruik eenvoudige en begrijpelijke taal. Vermijd vakjargon of technische termen die de gebruiker mogelijk niet kent.
  4. Test en optimaliseer regelmatig: voer gebruikstests uit om te zien hoe het formulier wordt ervaren en waar eventuele knelpunten liggen. Gebruik de feedback om verbeteringen door te voeren en de gebruikerservaring verder te optimaliseren.

Door formulieren eenvoudig en intuïtief te houden, vergroot je de kans dat gebruikers ze gemakkelijk kunnen invullen. Een gebruiksvriendelijk formulier draagt bij aan een inclusieve en positieve gebruikerservaring.

Vanuit Shift2 helpen we je graag verder met het vereenvoudigen en toegankelijk maken van je digitale formulieren.

Kun je hulp gebruiken? 

Wij helpen je graag. Bij Shift2 geven wij lokale overheden advies over hoe je kunt blijven streven naar toegankelijkheid voor jouw online dienstverlening. Ben je benieuwd hoe? Neem dan vrijblijvend contact op. Wij vertellen je er graag meer over. 

Neem contact op